K 2019

Objavljeno: 6 studenoga, 2019Kategorije: Novosti

I ove godine smo se družili na najvećem svjetskom sajmu plastike K 2019 u Dusseldorf-u koji je trajao od 16.-23.10.2019.!
Tvrtka NOMIS kao zastupnik ARBURG-a, bila je prisutna na ARBURG štandu tijekom cijelog sajma na kojem je predstavljeno ukupno 20 njihovih strojeva. U središtu prezentacije sajma bila su aktualna pitanja digitalizacije i cirkularne ekonomije.

arburgXworld: fokus na digitalizaciji

Predstavljene su brojne nove aplikacije za istoimeni korisnički portal: od „Pretraživača strojeva“ za pronalaženje najprikladnijeg ALLROUNDER-a preko „Virtualnog upravljanja“ za simuliranje upravljačkog sustava stroja, do „Samostalnog servisa“ za vođenu analizu grešaka i rješavanja problema. Pomoću aplikacije „Konfiguracija“ kupci mogu prvi put konfigurirati novi stroj – ALLROUNDER 270 S compact. Na jedanaest interaktivnih stanica uzduž „Puta ka digitalizaciji“ posjetitelji su mogli naučiti više o pametnim strojevima, proizvodnji i uslugama. Za digitalnim servisnim rješenjima poput ARBURG Remote Service (ARS) i asistencijom punjenja i plastificiranja pokazala se osobito velika potražnja.

arburgGREENworld: praktični primjeri cirkularne ekonomije

Program arburgGREENworld počiva na četiri aspekta: „Zeleni stroj“ za učinkovitu strojnu tehnologiju, „Zelena proizvodnja“ za inovativne procese i proizvodnju prilagođenu resursima, „Zelene usluge“ koje obuhvaćaju usluge i prijenos znanja, primjerice za preradu recikliranih materijala, kao i „Zeleno okruženje“ za ARBURG interne procese. S izložena dva stroja prikazano je kako se reciklati mogu ponovno upotrijebiti i vratiti u ciklus.

Inovativni strojevi, procesi i primjene

Ostali naglasci uključuju:

–        Novi stroj sa rotacijski stolom 1600 T na štandu partnera Lauffer

–        „Pametan“ sustav ključ u ruke s asistencijom punjenja i plastificiranja integriranom u Gestica upravljački sustav

–        Sustav ključ u ruke izrađen oko ALLROUNDER 470 S, kod kojeg su 3D dodirni filmovi laminirani u kalupu pomoću FIM postupka

–        Novi Freeformer 300-4X sa dodatnom rotacijskom osi kako bi mogao aditivno proizvoditi dijelove ojačane vlaknima

Osim ARBURG-a, bili su prisutni i neki od naših ostalih partnera:

RAPID – predstavili najveću inovaciju sporog mljevenja u skoro dva desetljeća: OneCUT PRO koristi novi sustav FlexiSPEED što znači manje prašine, manje buke, manja potrošnja energije i značajne operativne prednosti. Na sajmu su bila predstavljena četiri ovakva stroja, kao i sljedeće generacije Rapid ThermoPRO i RAPTOR DUO strojeva.

MORETTO – izložena je serija X Comb sušara sa Moisture Meter uređajem za precizno mjerenje vlage u granulatu. Veliki interes pobudila su nova rješenja posvećena „mikro“ prijenosu za dobavu manjih količina tehničkih materijala. Također, prezentiran je sustav sušenja koji se sastoji od XD 800X sušare sa OTX spremnikom i Moisture Meter Manager-om – rješenje za apsolutnu prednost u pogledu energetske učinkovitosti za bilo koju vrstu materijala i potpuno automatski sustav sušenja. Predstavljen je i novi MOWIS 3 nadzorni sustav, modularni softver koji je prilagodljiv prema potrebama i kvalitativnim, produktivnim i upravljačkim ciljevima svakog kupca omogućavajući povezivanje između strojeva, procesa, odjela, postrojenja i tvornica.

PLASTIBLOW – izložena dva stroja: PB26ES-800 i PB2VD-260. PB26ES-800 je servo pogonjen stroj sa jednom stanicom i silom zatvaranja od 26 tona, opremljen trostrukom glavom, za proizvodnju kanistera od 5L. Na ovom stroju prvi put je predstavljena funkcija „električnog prilagođavanja matrice“ koju je Plastiblow patentirao i koja se podešava izravno na upravljačkoj ploči. Lansiran je novi stroj PB2VD-260 sa dvije stanice i servo pogonom, silom zatvaranja od 2 tone, opremljen dvostrukom glavom. Dostupne su izvedbe Deco (dvoslojna koekstruzija) i Reco (troslojna koekstruzija). Glavna značajna je jako mala tlocrtna površina. Stroj je opremljen vertikalnim ekstruderom i decentraliziranim bobbing pokretom s uravnoteženom strukturom – pogodno za primjene sa više kalupa.

FRIGEL – izložen je Ecodry sustav – adijabatski hladnjak sa potencijalom smanjenja potrošnje vode do 95%. Jedinice su predstavljene u izvedbi bez glikola. Predstavljeni su novi dodaci Thermogel asortimanu temperirala, koji uključuju TBD seriju dizajniranu za opću upotrebu sa temperaturom do 90°C. Izložena je i TDK (120°C) i TPK (180°C) serija.

Arhiva